Siirry pääsisältöön

Miksi kotivakuutus on tärkeä?

Aihe: Naapurin puolesta kyselen

Miksi kotivakuutus on tärkeä?

YH Kotien kiinteistöt on vakuutettu vahinkojen varalta, mutta asukkaan on huomioitava, että esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon sattuessa kiinteistön vakuutus korvaa ainoastaan asunnon rakenteet ja kiinteät kalusteet. Asukkaan huoneiston irtaimiston korvaaminen edellyttää asukkaan omaa kotivakuutusta. Kiinteistön vakuutus ei myöskään kata irtaimistosta aiheutuvia vesivahinkoja. Esimerkiksi akvaarion, vesisängyn tai vastaavan kalusteen rikkoutumisesta johtuvat vahingot voidaan korvata vain asukkaan oman kotivakuutuksen kautta.

Erilaisia kotivakuutuksia - mikä on sinulle sopiva? 

Vakuutuksia on tarjolla monenlaisiin elämäntilanteisiin, ja kannattaakin pohtia, millainen kotivakuutusmalli on sinun tarpeisiisi riittävä. Kotivakuutuksen laajuudesta riippuen se tarjoaa kattavan suojan monenlaisiin tilanteisiin. Rikkoutuneet ikkunat, vesivahingot, varkaudet ja lukuisat muut yllättävät tapahtumat voivat sisältyä kotivakuutuksen kattavuuteen. Laaja kotivakuutus menee hieman pidemmälle korvaten esimerkiksi rikkoutuneita arvotavaroita, kuten silmälaseja tai puhelimen näyttöjä.

Vastuuvakuutus korvaa taas vahinkoja, jotka asukas on aiheuttanut toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Esimerkiksi pihalla lasten pallopelien yhteydessä pallo lipsahtaa naapurin ikkunan puolelle rikkoen lasin. Tällöin vastuuvakuutus korvaa ikkunan korjaamisesta aiheutuneet kulut.

Kotivakuutusvaihtoehdot ja niiden yksityiskohdat kannattaa tarkistaa huolellisesti vakuutusyhtiön kanssa.

Milloin kotivakuutusta kannattaa päivittää?

Tarkista aina elämäntilanteesi muuttuessa, tarvitseeko myös kotivakuutustasi päivittää. Esimerkiksi perhesuhteiden muuttuessa, kuten muuttaessa yhteen puolison kanssa tai parisuhteen päättyessä, voi kotivakuutustarpeesi muuttua. Myös perheenlisäyksen yhteydessä kannattaa tehdä tarkistus kotivakuutukseen.

Ostaessasi jotain isompaa ja arvokkaampaa omaisuutta, kuten viihde-elektroniikkaa, sähköpyörän tai muita arvotavaroita, kannattaa tarkastella kotivakuutuksen kattavuutta omaisuuden osalta vai tarvitseeko ne vakuuttaa erikseen. 

Viime vuosina useissa työsuhteissa työskentelymuoto on muuttunut lähityöstä etätyöksi, mikä tarkoittaa, että kotiin tuodaan arvokkaita työskentelyvälineitä. Tällöin vakuutustarve myös muuttuu, mutta kannattaa tässä tapauksessa ottaa yhteyttä myös työnantajaan ja selvittää, mikä on käytäntö työvälineiden vakuuttamisen osalta.

Huomioi nämä asiat:

  • Kotivakuutus on YH Kotien asukkaille pakollinen.
  • Asuntoa vaihdettaessa kotivakuutus ei siirry automaattisesti mukana uuteen asuntoon, vaan se tulee päivittää vakuutusyhtiössä aina muuton yhteydessä.
  • YH Koteihin ovat lemmikkieläimet tervetulleita. Myös lemmikkien kanssa voi toisinaan sattua vahinkoja. Tarkista, millainen kotivakuutus kattaa lemmikin mahdolliset aiheuttamat vahingot.
  • Tarkista myös vakuutusehdoista omavastuun osuus. Omavastuu tarkoittaa sitä, että se on summa, joka jää vahingosta sinun maksettavaksesi. Jos vahingon suuruus jää alle omavastuun, et voi saada korvausta vakuutuksesta.
  • Muista lukea vakuutusehdot huolellisesti. Tarkista erityisesti poikkeukset ja rajoitukset, jotta tiedät, mitkä tilanteet ja omaisuuden osat eivät kuulu vakuutuksen piiriin.

Tiesitkö, että YH Kotien asukkaat kuuluvat ryhmävakuutuksen piiriin:

Tapaturmavakuutus:

  • Korvaa mm. tapaturmasta aiheutuneita hoitokuluja. Voimassa ympärivuorokautisesti taloyhtiön tontilla, yhteisissä tiloissa sekä talkoiden aikana.

Avainvakuutusturva:

  • Korvaa avainten tai lukkojen uusimisesta sekä ovien avaamisesta aiheutuneita kuluja. Huom! Vakuutus korvaa uusimisen ainoastaan asumisaikana. Vakuutus ei ole voimassa, kun vuokrasopimus on päättynyt. Avainturvasta on haettava korvausta vuoden sisällä avaimen katoamisesta.

Asumisenkeskeytysvakuutus:

  • Korvaa asumisen keskeytymisestä aiheutuneita kuluja. Vakuutettuina ovat taloyhtiössä vakituisesti asuvat ja asukasrekisteriin merkityt ilman ikärajaa sekä vakuutetun yhteisön talkoissa ilman korvausta työskentelevät henkilöt talkootöiden aikana.

Katso asukassivuilta oman taloyhtiösi vakuutusmeklari.

Lisää samasta aiheesta

Naapurin puolesta kyselen

Mitä saa varastoida?

YH Kotien asuntojen vuokrasopimukseen sisältyy irtaimistovaraston käyttö. Tilan tarkoitus on tarjota lisää säilytysratkaisuja sellaiselle omaisuudelle, jota et tarvitse jokapäiväisissä arjen tilanteissa, vapauttaen samalla tilaa asunnosta. Lue lisää, mitä voit säilyttää irtaimistovarastossa.
Lue lisää
Mitä saa varastoida?