Siirry pääsisältöön

Kuinka voin viilentää asuntoa helteiden aikaan?

Aihe: Naapurin puolesta kyselen

Kuinka voin viilentää asuntoa helteiden aikaan?

"Suomen kesä kestää hetken aikaa vain...", laulaa Olli Halonen kesähitissään. Ja siihen hetkeen voi mahtua jos jonkinlaista säätä näin, Suomessa kun eletään. On aina pieni arvoitus, millainen sää meitä odottaa. Yhtenä päivänä on hento pieni lämpö, joka vaatii vetämään villasukat jalkaan, kun taas toisena päivänä voi yllättää tukala helleaalto.

Helteet voivat haitata asumismukavuutta erityisesti silloin, jos asunnon suuret länteen päin olevat ikkunat altistuvat iltapäivän ja illan auringolle. Tämä voi nostaa huonelämpötilan todella korkeaksi, mikä tekee sisätiloista tukalan kuumia. Liika kuumuus voi vaikeuttaa asumista ja kodin askareita.

Miksi sitten taloissa ei ole viilennystä? Tähän on muutamakin syy:

  • Ilmanvaihtojärjestelmä: Useimmat kerrostalot on varustettu keskuslämmitysjärjestelmällä, joka on suunniteltu lämmittämään rakennusta talvisin. Näissä järjestelmissä ei usein ole viilennystoimintoa.
  • Rakennuksen ikä ja rakenteet: Vanhemmissa rakennuksissa ei välttämättä ole valmiuksia viilennysjärjestelmien asentamiseen ilman merkittäviä rakenteellisia muutoksia.
  • Kustannukset: Viilennysjärjestelmien asentaminen olemassa olevaan rakennukseen on kallista, ja kustannukset voivat olla kohtuuttomia taloyhtiölle ja asukkaille.

Tässä blogikirjoituksessa jaamme pieniä, mutta tehokkaita vinkkejä, joiden avulla voit viilentää kotiasi kesän kuumina päivinä.

  • Sulje verhot ja sälekaihtimet niiltä ikkunoilta, joihin aurinko paistaa suoraan. Näin estät auringon lämmön pääsyn sisätiloihin.
  • Vältä uunin ja saunan käyttöä, sillä ne tuottavat paljon lämpöä ja voivat nostaa asunnon lämpötilaa huomattavasti. Ruoanlaitossa kannattaa suosia mikroaaltouunia, joka ei lämmitä koko keittiötä, tai grillata ulkona, jos sinulla on grilli käytössä. Katso grillaamiseen liittyvät vinkit.
  • Kuivaa pyykit ulkona, jotta asuntoon ei kerry ylimääräistä kosteutta. Kosteus voi tehdä huoneilmasta tukalan ja epämukavan tuntuisen lämpiminä päivinä. 
  • Omistatko tuulettimen? Sijoita tuuletin esimerkiksi ikkunan lähelle ja suuntaa se ulospäin. Näin tuuletin puhaltaa tehokkaasti lämmintä ilmaa ulos.
  • Mietitkö ilmalämpöpumpun asentamista? Ohjeet ilmalämpöpumpun asentamiseen löydät osoitteesta: https://oma.yhkodit.fi/fi/

Asunnon viilentäminen on myös tärkeää lemmikkien hyvinvoinnin takia. Muista lisäksi huolehtia siitä, että lemmikillä on koko ajan raikasta vettä saatavilla. Lemmikkitarvikeliikkeissä on myytävänä myös viilennysalustoja, joiden avulla karvaiset perheenjäsenet saavat vilvoitella

Lisää samasta aiheesta

Naapurin puolesta kyselen

Mitä taloyhtiön kevät- ja kesätyöt pitävät sisällään?

Kevät on saapunut ja taloyhtiöissä on jo aloitettu kevätkauden työt. Tässä blogipostauksessa käsittelemme taloyhtiön tulevia kevät- ja kesätoimenpiteitä, jotka varmistavat yhteisten alueiden viihtyvyyden.
Lue lisää
Mitä taloyhtiön kevät- ja kesätyöt pitävät sisällään?