Siirry pääsisältöön

Asunnon hakemisen opas

Aihe: Asunnon hakeminen

Asunnon hakemisen opas

Miten hakea vuokra-asuntoa?

  • Selaile asuntoja: Aloita selaamalla vapaita vuokra-asuntoja YH Kotien asuntohausta. Voit lisätä kiinnostavat kohteet suosikkeihin, jolloin ne löytyvät helposti hakemuksestasi.
  • Täytä hakemus: Kun olet löytänyt mieleisesi asunnot, siirry hakemuksen täyttämiseen. Hakemuksessa kysytään henkilö- ja yhteystiedot sekä toiveitasi asunnon suhteen. Hakemuksen lopussa voit valita, haluatko saada tarjouksia myös muista vastaavista asunnoista vai oletko kiinnostunut vain valitsemistasi asunnoista.
  • Hakemuksen liitteet: Hakemukseen ei tarvitse lisätä liitteitä, sillä ne tarvitaan vasta vuokrasopimuksen teon yhteydessä.
  • Huomioi seuraavat asiat:
    • Toivomasi asunto saattaa olla jo tarjottuna toiselle hakijalle, joten suosittelemme hakemaan useampaa asuntoa.
    • Asunto näkyy vapaana sivuillamme, kunnes vuokrasopimus on tehty.
    • Asuntoa pääsee katsomaan, kun olet täyttänyt hakemuksen ja meillä on tarjota sinulle asuntoa.

Kuka voi hakea vuokra-asuntoa?

Vuokra-asuntoja voivat hakea kaikki vähintään 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset tai Suomen kansalaiseen rinnastettavat henkilöt. YH Kodit on erikoistunut valtion tukemaan yleishyödylliseen ARA-asuntotuotantoon, joten asukkaat valitaan asunnon tarpeen mukaan. Näihin asuntoihin liittyy myös maksimivarallisuus- ja tulorajat, joista ilmoitetaan erikseen asuntoilmoituksessa. Huomioithan, että tarkistamme kaikkien hakijoiden luottotiedot.

Kuka voi hakea senioriasuntoa?

YH Kotien senioriasunnot on suunniteltu erityisesti ikääntyvien asukkaiden tarpeisiin. Suurin osa senioriasunnoista on tarkoitettu 63-vuotiaille ja sitä vanhemmille asukkaille. 

Jos haet senioriasuntoa, johon liittyy tarkemmat valintakriteerit (yli 63-vuotiaille, terveydelliset syyt), hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa seuraavat asiakirjat:

  • Selvitys terveydentilasta tai sosiaali- tai terveydenhuollon lausunto seniori-asumisen tarpeesta.
  • Selvitys omaisuudesta ja tuloista (eläke/palkkatodistus, verotuspäätös ja -erittelyosa) sekä omaisuuden käyvästä arvosta ja veloista.
  • Mikäli hakijalla/hakijoilla on omaisuutta, liitteeksi tulee toimittaa esim. toimeksiantosopimus/kauppakirja, rahasto- tai osakesalkun arvo tms. Kopiot liitteistä riittävät.

Lue lisää senioriasunnoista ja niiden esteettömyydestä: https://www.yhkodit.fi/blog/senioriasunto 

Lisää samasta aiheesta

Asunnon hakeminen

Huomioi nämä vuokra-asuntoa valitessa

Mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon, kun etsit vuokra-asuntoa? Sopimuksen kesto on yksi hyvä asia, mikä on hyvä tarkistaa heti alkuun. Myös vuokravakuuden määrä sekä vesimaksut. Kuuluuko nettiyhteys vuokraan ja onko autopaikkoja vapaana?
Lue lisää
Huomioi nämä vuokra-asuntoa valitessa