Siirry pääsisältöön
  • Etusivu
  • Blogi
  • Milloin isännöitsijä puuttuu metelö...

Milloin isännöitsijä puuttuu metelöivään naapuriin – ja milloin ei?

Aihe: Naapurin puolesta kyselen

Milloin isännöitsijä puuttuu metelöivään naapuriin – ja milloin ei?

Kuuluuko asuntoosi häiritsevää ääntä, kuten soittimen soittoa, koiran haukuntaa tai juhlimisen ääniä? On hyvä muistaa, että koiran satunnainen haukahdus on luonnollinen osa elämää, kunhan se ei ole jatkuvaa ja häiritsevää. Myös lapsiperheiden arkeen kuuluu ääniä, kuten lasten leikkejä ja vauvan itkua, jotka ovat normaaleja taloyhtiössä. Lisäksi pienet remonttiäänet, kuten poraaminen tai vasarointi päiväsaikaan, ovat osa arjen ääniä.

Kohtuutonta meteliä tai jatkuvia häiritseviä ääniä ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jos mahdollista, keskustele asiasta suoraan melua aiheuttavan naapurin kanssa – usein tilanne ratkeaa näin. Jos metelöinti on toistuvaa ja pitkäkestoista tai naapuri ei reagoi huomautukseen, kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään.

Olen valittanut metelistä, miksi isännöitsijä ei puutu siihen?

Emme voi puuttua meluvalitukseen, jos siinä ei mainita, mistä asunnosta meteli kuuluu. On tärkeää, että asunnon numero on selvitetty, sillä pelkkä arvio, kuten “yläkerrasta” tai “naapurirapusta”, ei riitä. Virheellinen valitus voi aiheuttaa turhaa mielipahaa ja hankaloittaa kaikkien arkea.

Valitus on hyvä tehdä yhdessä muutaman muun naapurin kanssa, ja sen tulee aina olla kirjallinen – pelkkä puhelu ei riitä. Jos naapurin käytös on uhkaavaa tai pelottavaa, on syytä ottaa suoraan yhteyttä poliisiin. Pitkäkestoisesta metelistä on hyvä pitää päiväkirjaa, johon merkitään, milloin meteliä on kuulunut ja kuinka kauan se on kestänyt. Äänittäminen ei ole tarpeen.

Mitä keinoja isännöitsijällä on puuttua häiriöön?

Ensimmäinen toimenpide häiritsevän metelin tapauksessa on huomautus, jolla pyritään ratkaisemaan tilanne mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Jos metelöinti jatkuu, seuraava askel on virallinen varoitus, joka muistuttaa asukasta järjestyssääntöjen noudattamisen tärkeydestä. Mikäli häiriöt jatkuvat varoituksesta huolimatta, asia voidaan viedä käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Tämä voi johtaa vakavampiin seuraamuksiin, kuten asumisoikeuden menettämiseen.

Lisää samasta aiheesta

Naapurin puolesta kyselen

Mitä saa varastoida?

YH Kotien asuntojen vuokrasopimukseen sisältyy irtaimistovaraston käyttö. Tilan tarkoitus on tarjota lisää säilytysratkaisuja sellaiselle omaisuudelle, jota et tarvitse jokapäiväisissä arjen tilanteissa, vapauttaen samalla tilaa asunnosta. Lue lisää, mitä voit säilyttää irtaimistovarastossa.
Lue lisää
Mitä saa varastoida?