Siirry pääsisältöön

Mitä teen, jos hissi menee jumiin?

Aihe: Naapurin puolesta kyselen

Mitä teen, jos hissi menee jumiin?

Huomasin, että hissi on jumissa, mitä teen?

Hissien jumiutuessa voit ottaa suoraan yhteyttä hissihuoltoon. Hissien ovien vieressä on yhteystiedot päivystävään hissihuoltoon. Jos hissin ovet ovat auki, voit painaa hätäpainiketta, jolloin yhteys avautuu suoraan hissihuollon valvomoon. Jos olet hissin kyydissä ja se jää jumiin, paina samaa hätäpainiketta.

Huoltoyhtiön saapumisen kiireellisyys riippuu siitä, onko hississä ihmisiä sisällä vai onko se tyhjä. Tavoiteltu vasteaika on puoli tuntia, jos hississä on ihmisiä jumissa. Käytännössä aika on kuitenkin lyhyempi, sillä näissä tapauksissa huoltotehtävä muuttuu kiireelliseksi. Jos hississä ei ole ihmisiä sisällä, vasteaika voi olla hieman pidempi.

Myös silloin, jos tiputat jotain hissikuiluun ja tarvitset esineen takaisin, ota suoraan yhteyttä hissihuoltoon. Ainoastaan heillä on pääsy hissikuiluun. Vaikka nykyhisseissä raot hissin ja käytävän välillä ovatkin pienempiä, silti sinne voi pudota esineitä.

Miksi hissi menee jumiin?

Hissien jumiutumisen taustalla voi olla monia syitä, mutta yleisimpänä on tekniset viat. Myös esimerkiksi vierasesineen, kuten kiven, jääminen oven uraan saattaa estää hissin liikkeelle lähdön. Lisäksi, esimerkiksi muuton yhteydessä, väärin kuormattu hissi saattaa jäädä kokonaan liikkumatta.

Muista paloturvallisuus: hissejä ei saa käyttää tulipalon tai hälytyksen aikana.

Miten huoltoyhtiö havaitsee vikatilan?

Toisin kuin elokuvissa, tosielämässä hissit on suunniteltu ja valmistettu niin, että niiden toimivuutta voidaan havainnoida jatkuvasti ja keskeytyksettä. Niiden käyttöastetta ja kuntoa seurataan jatkuvasti, joten mahdolliset vikatilat pystytään havaitsemaan etukäteen. Tämän ansiosta voidaan tehdä ennaltaehkäisevästi huoltotoimenpiteitä, jotta hissien normaali toiminta voidaan taata.

YH Kodeilla on uusimpien kiinteistöjen osalta 24/7 -huoltosopimus hissiyhtiön kanssa. Se tarkoittaa sitä, että hissiyhtiöt valvovat hissien käyttöä ja niiden toimivuutta tekoälyn avulla vuorokauden ympäri. Mikäli hississä tai sen osissa havaitaan puutteita tai korjattavaa, hissiyhtiön omat järjestelmät tekevät automaattisesti vikailmoituksen. Vanhemmissa kiinteistöissä, joissa käytössä on vanhempia hissejä, tarkastushuolto tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Voinko jotenkin edistää hissien toimivuutta?

Hissin käyttäjänä voit vaikuttaa hissien toimivuuteen. Paras tapa edistää hissien kunnossapitoa on puhdistaa kenkien pohjat rappuralliin tai rappukäytävässä olevaan sisääntulomattoon ennen hissiin astumista. Tämä auttaa estämään pikkukivien joutumista hissin ovien uraan, mikä voi aiheuttaa häiriöitä ja vikatilanteita.

Lisää samasta aiheesta

Naapurin puolesta kyselen

Miten asukastoimikuntaan pääsee mukaan?

Meille on tärkeää, että pääset mukaan päättämään taloyhtiösi asioista, sillä sinä tunnet parhaiten asuintalosi. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa asumiseen ja kiinteistönpitoon liittyviin asioihin mm. asukaskokouksessa, asukastoimikunnassa sekä asumisoikeusasukkaat asukasverkoston kautta.
Lue lisää
Miten asukastoimikuntaan pääsee mukaan?