Siirry pääsisältöön
  • Etusivu
  • Blogi
  • Muista säästää energiaa, pienetkin ...

Muista säästää energiaa, pienetkin teot vaikuttavat

Aihe: Ajankohtaista

Muista säästää energiaa, pienetkin teot vaikuttavat

Paperin ja kartongin kierrätys

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet ahkeria paperin kierrättäjiä, mutta silti paljon kierrätyskelpoista materiaalia päätyy edelleen sekajätteeseen. Paperin ja kartongin kulutusta voi vähentää siirtymällä sähköisiin laskuihin ja käyttämällä paperia säästeliäästi. Kun paperijätettä kuitenkin syntyy, sen kierrättäminen on tärkeää.

  • Paperinkeräykseen kuuluu: Sanomalehdet, aikakauslehdet, mainokset, piirustuspaperit ja kirjekuoret. Myös pehmeäkantiset kirjat ja kovakantiset kirjat, joista kannet on poistettu, voidaan kierrättää.
  • Paperinkeräykseen ei kuulu: Märät tai hyvin likaiset paperit, lahjapaperit, tapetit ja ruskeat paperikassit kuuluvat sekajätteeseen tai energiajätteeseen, eivät paperinkeräykseen.

Metallin ja lasin kierrätys

Metalli ja lasi ovat kierrätyksen aarteita, sillä niitä voidaan kierrättää lähes rajattomasti ilman, että materiaalin laatu heikkenee. Suomessa metallin ja lasin kierrätys onkin jo varsin hyvällä tolalla, mutta oikeilla lajittelutavoilla voimme edelleen parantaa sitä.

  • Lasinkeräykseen kuuluu: Lasinkeräykseen kuuluvat tyhjät ja huuhdellut lasipullot sekä lasipurkit. Nämä voivat olla esimerkiksi juomapulloja, hillopurkkeja tai muita elintarvikepakkauksia.
  • Lasinkeräykseen ei kuulu: Posliini, keramiikka, kristalli ja ikkunalasi eivät kuulu lasinkeräykseen, vaan ne tulee lajitella sekajätteeseen tai toimitettavaksi erikoisjätepisteisiin.

Muovien kierrätys

Muovien kierrätys on Suomessa vielä suhteellisen uusi ilmiö, mutta sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Muovien kierrätys on tärkeää, sillä muovi ei maadu luonnossa, ja kierrättämällä säästämme sekä raaka-aineita että energiaa.

  • Muovinkeräykseen kuuluu: Kaikki puhtaat muovipakkaukset, kuten jogurttipurkit, muovipullot ja muovipussit. Muovipakkaukset kannattaa puristaa kasaan, jotta ne vievät vähemmän tilaa ja helpottavat kuljetusta ja käsittelyä.
  • Muovinkeräykseen ei kuulu: Muut muoviesineet, kuten lelut tai keittiövälineet, eivät kuulu muovinkeräykseen. Vaarallisten aineiden jäämiä sisältävät pakkaukset, kuten tuorekelmu tai PVC-pakkaukset, tulee lajitella sekajätteeseen tai erikoiskeräykseen.

Vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet, kuten lääkkeet, paristot, kemikaalit ja sähkölaitteet, on tärkeää kierrättää oikein, jotta ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Useimmat vaaralliset jätteet voi toimittaa kauppojen keräyspisteisiin tai kierrätyskeskuksiin, joissa ne käsitellään asianmukaisesti.

  • Apteekit ottavat vastaan: Vanhentuneet lääkkeet, kuumemittarit ja ruiskut. Näitä ei saa missään nimessä heittää sekajätteeseen tai viemäriin, sillä ne voivat päätyä ympäristöön ja aiheuttaa vahinkoa.
  • Keräyspisteisiin kuuluvat: Paristot, pienakut ja energiansäästölamput voi yleensä palauttaa kauppoihin, joista löytyy niille tarkoitetut keräysastiat. Muista tarkistaa ohjeistus esimerkiksi maalien, öljyjen ja muiden kemikaalien kierrättämiseen.

Energiansäästö

Asuntojen lämmitys vie suurimman osan asumisen energiasta, ja siksi lämmityksen optimointi on tärkeää sekä ympäristön että talouden kannalta. Suositeltu sisälämpötila on 20 astetta, ja tämän rajan ylittäminen nostaa merkittävästi energiankulutusta.

  • Lämmityksen tehostaminen: Varmista, että patterit toimivat tehokkaasti pitämällä isot huonekalut ja verhot poissa niiden edestä. Vältä ikkunoiden ja ovien auki pitämistä talvella, ja säädä huonelämpötila sopivaksi vaatetusta lisäämällä mieluummin kuin nostamalla lämpötilaa.
  • Vedenkulutuksen hallinta: Veden lämmittäminen kuluttaa huomattavasti energiaa. Siksi lämpimän veden käyttöä kannattaa vähentää esimerkiksi ottamalla lyhyempiä suihkuja. Muista myös, että vesivuodot voivat olla piilevä energiasyöppö – tarkista hanat ja suihkut säännöllisesti vuotojen varalta.

Pienillä teoilla on suuria vaikutuksia

Kierrätys, ruokahävikin vähentäminen ja energiansäästö ovat asioita, joilla jokainen meistä voi vaikuttaa ympäristöön positiivisesti!

Lue lisää Motivan energiansäästöviikosta.

Lisää samasta aiheesta

Ajankohtaista

Uusi asunto antaa valinnan vapautta ja taloudellista vakautta

Ostaako käytetty asunto vai aivan uusi? Kodin tulee täyttää lista toiveita, mutta sopia myös lompakollesi. Uuden asunnon ostamisen puolesta puhuu se, että voit suunnitella asunnosta mieleisesi ja toteutuksen hoitaa joku muu. Sinun ei tarvitse itse alkaa remonttihommiin. Toiseksi, uusi asunto tarjoaa huoletonta asumista pitkäksi aikaa ilman taloyhtiön suuria remontteja ja alkuun voit saada halutessasi myös hieman joustoa asumiskustannuksiin.
Lue lisää
Uusi asunto antaa valinnan vapautta ja taloudellista vakautta