Siirry pääsisältöön

Mitä kuuluu normaaleihin elämisen ääniin?

Aihe: Naapurin puolesta kyselen

Mitä kuuluu normaaleihin elämisen ääniin?

Tavanomaisia elämisen ääniä voivat olla:

  • Suihkussa käynti myöhään illalla tai yöllä
    Esimerkiksi vuorotyössä käyvä naapuri saattaa käyttää suihkua myöhempään tai aikaisin aamulla, mikä on täysin sallittua.
  • Porraskäytävässä kulkeminen ja hissin käyttö
    Asukkaiden liikkuminen yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävässä tai hississä, kuuluu normaaliin arkeen ja voi tapahtua mihin aikaan tahansa.
  • Musiikin tai radion kuunteleminen maltillisella äänenvoimakkuudella
    Musiikin soittaminen kuuluu asumisen ääniin, kunhan volyymi pidetään kohtuullisella tasolla.
  • Lemmikkien satunnainen haukkuminen
    Koirien ajoittainen haukahdus on luonnollista ja kuuluu elämisen ääniin, kunhan se ei ole jatkuvaa ja häiritsevää.
  • Lapsen itku tai leikki
    Lapsiperheen arkeen kuuluu ääniä, kuten lasten leikkejä tai vauvan itkua, jotka ovat normaaleja ääniä taloyhtiössä.
  • Pienet remontit
    Naulaaminen, poraaminen ja muut kodin kunnostustoimenpiteet ovat osa tavallista asumista. On kuitenkin kohteliasta rajoittaa nämä äänet päiväsaikaan, jolloin ne häiritsevät vähiten muita.

Millaisiin häiriöihin voi puuttua?

Vaikka elämisen äänet ovat osa yhteiseloa, on olemassa häiriöitä, joihin isännöinti voi ja pitääkin puuttua. Näihin kuuluvat tilanteet, joissa asumismukavuus kärsii jatkuvasta ja kohtuuttomasta häiriöstä. 

Vakavia häiriöitä voivat olla:

  • Toistuva ja häiritsevä yömelu
    Jos musiikkia tai radiota soitetaan häiritsevän kovalla ja melu jatkuu yötä päivää, se ylittää normaalin elämisen rajat ja siihen voidaan puuttua.
  • Jatkuva lemmikin aiheuttama häiriö
    Vaikka koiran satunnainen haukunta on normaalia, jatkuva ja tauoton haukkuminen on häiriö, joka otetaan käsittelyyn.
  • Aggressiivinen tai uhkaava käytös
    Jos asukas käyttäytyy väkivaltaisesti tai aiheuttaa uhkaa naapureilleen, tilanteeseen pitää reagoida välittömästi. Vaaratilanteissa soita 112.

Huomioithan, että yksittäisen asukkaan tekemä valitus ei välttämättä riitä toimenpiteiden aloittamiseen. Olisi suotavaa, että valituksen tekijä juttelisi aina ensin naapurin kanssa. Joskus voi olla mahdollista, että naapuri itse ei ole tietoinen aiheuttamastaan melusta. Jos ongelma kuitenkin jatkuu, voi olla hyödyllistä ottaa asia puheeksi myös muiden naapureiden kanssa. Tämä yhteistyö voi lisätä valitusten painoarvoa ja auttaa löytämään ratkaisuja yhteisiin ongelmiin.

Tiedätkö itse tuottavasi melua?

Meluhaitat eivät aina tule vain naapurista, joskus saatamme itse tuottaa häiritsevää melua. Esimerkiksi, jos harrastat sellon soittamista, olisi kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen, että harjoittelet tiettyyn aikaan päivästä. Näin he ovat varautuneita ja ymmärtävät, että ääni johtuu omasta harrastuksestasi. Myös illanistujaisten järjestäminen voi aiheuttaa meluhaittaa. Tällöin on hyvä käytäntö ilmoittaa naapureille etukäteen, jotta he ovat tietoisia tapahtumasta ja voivat varautua siihen. Kerro myös arvioitu loppumisaika, jotta naapurin on helpompi suunnitella omaa iltaansa. Näin luomme yhteisöömme mukavampaa ilmapiiriä, jossa kaikki voivat nauttia omasta ajastaan ja huomioida toisiaan.

Isännöinnin rooli meluongelmien ratkaisemisessa

Isännöinti saa usein meluvalituskirjeitä. On tärkeää, että asukkaat liittävät valituksiin asunnon numeron, josta meteli kuuluu. Näin isännöinti voi kohdistaa toimenpiteensä tarkemmin ja tehokkaammin, mikä edistää ongelman ratkaisua. Taloyhtiöissä asuvan on hyvä pitää mielessä tasapaino: jokaisella on oikeus elää arkeaan, mutta myös naapureita tulee huomioida. Yhteisymmärrys ja joustavuus luovat mukavamman asuinympäristön kaikille.

Lisää samasta aiheesta

Naapurin puolesta kyselen

Miten ilmanvaihto toimii?

YH Kotien asunnoissa ilmanvaihto on mitoitettu sopivaksi normaaliin asumiseen. Asukkaalla on kuitenkin velvollisuus tarkkailla ilmanvaihdon toimintaa. Lisäksi tulee huolehtia, että asuntoon tulee myös puhdasta korvausilmaa. Lue lisää hyvän ilmanvaihdon käytännön nikseistä.
Lue lisää
Miten ilmanvaihto toimii?